Bekijk onze gokkasten

[banner]

Typen gokkasten spelers

Nu eens een keer een artikel over de verschillende type spelers welke op fruitautomaten spelen. De typen spelers zijn volgens verschillende ervaren gokkast spelers onderzoekers namelijk onder te verdelen in verschillende categorieën. De categorieën gokkasten spelers worden gemaakt op bijvoorbeeld het te besteden geld, de tijd die een speler heeft, de manier van spelen maar ook mentale invloeden van buitenaf, emotionele gevoelens en nog veel en veel meer. Let op, met fruitautomaten worden dus niet de casino games als slots bedoeld, maar de speelautomaten zoals deze in de speelhallen te vinden zijn.

Sinds 1978 zijn er een aantal critici die deze categorieën en de typen spelers van fruitmachines onder de aandacht hebben willen brengen en we zullen voor u de meest voorkomende gevallen selecteren. De critici die aanbod komen zijn Kusyszyn, Cluster & Milt en Klawer. Erg opvallend is dat elke onderzoeker het naar eigen zeggen geheel op zijn eigen manier behandelt en ook aan de hand hiervan een indeling maakt. Zo heeft Kusyszyn 4 verschillende elementen waarmee hij kwam tot een 16 typen spelers. De elementen waarmee rekening zijn gehouden waren, geld, hoeveelheid tijd, negatieve invloed van buitenaf en gevoelens van de gokker over zijn gedrag.

De volgende onderzoeker op het gebied van gokkasten is dhr. Klawer geweest, die zijn typen spelers onderverdeelden in 3 typen spelers. 1 de stress-heldhaftige-vlotte-prater type, 2 het terrorist-type en 3 het gesloten type. Type 1 is het stress-heldhaftige-vlotte-prater-type welke zich geheel op offert in de hoop hiermee erkenning en respect te winnen. Zijn manier van spelen laat blijken dat hij veel stress heeft maar dit is echter geheel show en hoopt hiermee indruk te maken op zijn omgeving dmv het spelen op gokkasten. De gokkast als statussymbool zeg maar. Vervolgens het terrorist-type Deze fruitkasten speler voelt zich niet op zijn gemak en zal weinig succes hebben. En dan tot slot de gesloten gokkast speler. Dit type gokker is mentaal zeer zwak en heeft weinig zeggenschap over zijn manier van spelen. Volgens Klawer is het vooral deze categorie waarbij helaas het spelen op gokkasten en fruitautomaten zal resulteren in een matige tot zware gokverslaving.

Cluster & Milt kwamen met hun indeling tot 5 soorten fruitmachine spelers welke zijn : de professionele gokkasten speler, psychopathische fruitkast gokker, problematische sociale gokker, ontspannings- en ontsnappingsspeler en tot slot de dwangmatige gokkast spelers. Een korte toelichting over deze types volgt : De professionele gokker ziet het spelen op gokkasten en overige gokspelletjes als zijn baan simpelweg omdat deze dus blijkbaar het idee heeft er zijn geld mee te verdienen. Dan de pathologische fruitautomaat gokker. Deze bestudeert eerst tactieken e.d. om zo winst te behalen d.m.v. alle Fruitautomaten te bespelen. De problematische sociale gokker is ook wel de recreatieve gokker. De ontspannings- en ontsnappingsspeler combineert het spelen voor fun met het ontsnappen aan stress. En dan tot slot de dwangmatige gokker deze is gewoonweg gok verslaafd en moet dagelijks gokken. Vooral deze laatste categorie heeft de gokkasten branche een beetje in donker daglicht gestelt. Vergelijkbaar met zoals de verslaafde alcoholisten dit doen bij de alcoholbranche.

Bovenstaande samenvatting van de verschillende onderzoeken zijn overigens gebaseerd op de offline wereld van enkele jaren geleden die je voornamelijk tegen kwam in speelhallen & amusementshallen. Wij weten namelijk zeker dat er een aantal kleurrijke en opvallende categorieën zijn bijgekomen door de opmars van online gaming zoals fruitkasten. Wat dacht je van de huismamma die zich even verveelt en even snel via internet een gratis gokkasten spelletje wil spelen? We zien het ons al helemaal voor ons inclusief rose trainingspak en sportschoenen of toch de high heels met zwart mantelpakje. Wie zal het zeggen...